četvrtak, 23. srpnja 2009.

JESMO LI SAMI???


Iako većina znanstvenika rutinski odbacuje sve što ima ikakve veze s NLO-ima, to je pitanje oduvjek okupiralo ljudsku maštu. Još u 19. st. neki su znanstvenici počeli smišljati kako da stupe u kontakt s nekim drugim bićima iz svemira. Jedan od njih je bio i Carl Friedrich Gauss (1777.-1855.) Počeo je razmišljati o stanovnicima Mjeseca, te je tako smislio i način kako im uputiti poruku..... Ovo je pregled naših nastojanja da se javimo.

Veliki pitagorin trokut

Carl Friedrich Gauss se dosjetio da u središnjem Sibiru stvori golemi geometrijski lik. To je mislio izvesti tako da se tamnozeleni borovi izmjenjuju sa zelenim ili zlatnim žitom. Na taj način je želio iscrtati golemi Piragorin pravokutni trokut, za koji bi svakom vanjskom promatraču moralo biti jasno da to nije prirodna pojava.

Signal iz Sahare

Na sličnu je ideju došao i astronom Joseph von Littrov. On je želio u Sahari iskopati tridesetak kilometara dugačak rov, napuniti ga petrolejem i zapaliti.
Bila je tu još i ideja o golemom zrcalu i sl.

Radio valovi

Međutim, Nikola Tesla (1856.-1943.) vjerovao je da bi se sa svemirskim civilizacijama mnogo lakše stupilo u vezu pomoću radiovalova. Smatrao je da ih Marsovci već šalju prema nama.

Pretražene Tau Ceti i Epsilon Eridani

U proljeće 1960. astronom Frank Drake pokrenuo je «Projekt Ozma» (Naziv prema kraljevini iz Čarobnjaka iz Oza). Radijski je pretražio Tau Ceti i Epsilon Eridani, dvije razmjerno bliske i Suncu slične zvijezde. Ali nije uspio detektirati sređene signale.
Od tada astronomi diljem svijeta stalno pokušavaju uhvatiti signale izvana.

SETI

NASA je 12. listopada 1992., točno na 500. obljetnicu Kolumbova otkrića Amerike pokrenula SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), tj. traganje za svemirskim razumom). Poznato je i pod nazivom Projekt Knok-Knok (Projekt Kuc-kuc). Riječ je o mikrovalnom pretraživanju neba, s vrlo visokim razlučivanjem. Obavlja se s najmanje šest radioteleskopa, među kojima i metalnom paraboličnom antenom od 1000 stopa (300 m) na Arecibu u Portoriku.
Do sada nije pronađeno ništa, ali nam taj projekt nudi do sada najbolje izglede da dokažemo da nismo sami.

Sonde Pionir 10 i 11

2. ožujka 1972. lansirana je svemirska sonda Pioneer 10, a zatim trinaest mjeseci kasnije Pioneer 11. Obje su sonde nosile poruku sa Zemlje, koju su osmislili Carl Sagan, Frank Drake i Linda Salzman Sagan. Radi se o žutoj eloksiranoj aluminijskoj plaketi, manjoj od formata bilježnice. Na njoj se nalaze: prikaz vodika, karta koja određuje položaj Zemlje u odnosu na 14 pulsara, slika Sunčevog sustava sa strelicom koja pokazuje Pioneer-ovu putanju, nekoliko binarnih brojeva, kao i obrise muškarca i žene kraj crteža svemirskog broda, tako da svemirci vide koliko smo visoki. Muškarac stoji s jednom rukom na boku, a drugu je podigao na pozdrav, dok žena duge kose podijeljene po sredini i začešljane za ramena, drži ruke na bokovima. Mnogi su zamijerali to što je slika pornografska, što žena nema spolne organe, te da je seksistička jer je muškarac u aktivnoj pozi, a žena u pasivnoj.

Nikada neće saznati...

Astrofizičar Rudolf Kippenhahn je prokomentirao da će Alfacentaurijanci o nama saznati podosta, te dodao: "Jedino ipak neće doznati nikada – kako izgledamo straga. To će za njih ostati vječnom zagonetkom."

Toliko informacija u polju 23x73

16. studenog 1974. s radioteleskopa u Arebicu, Portoriko, odaslana je još jedna poruka prema zvijezdama. Tri minute je odašiljana poruka s 1679 binarnih da-ne pulseva prema kuglastom skupu M13.Broj 1679 je umnožak dvaju prostih brojeva, 23 i 73. Kada se poruka složi okomitio u 73 reda po 23 pulsa dobije se jasna slika.Gledano od vrha do dna, slike predstavljaju brojeve od 1 do 10 u binarnom kodu koji označava atomske brojeve vodika, ugljika, dušika, kisika i fosfora. Zatim su informacije o DNA i RNA, slika dvostruke spirale, slika čovjeka, binarni brojevi koji nam govore koliko je čovjek visok i koliko nas je na svijetu. Ispod je prikaz Sunčeva sustava pri čemu je Sunce desno, a Zemlja malo podignuta, zatim slika teleskopa Arecibo i binarni broj koji govori koliko je on velik. Da bi dobili našu poruku, svemirci moraju imati teleskope u pravi čas okrenute prema nama. Ako se za te tri minute rezervirane za prijem to ne dogodi, poruka će im zauvijek pobijeći. Treba napomenuti da je potrebno otprilike 25.000 godina da bi poruka stigla do skupa M13

Voyager 1 i 2

1977. napravljena je treća poruka koja je lansirana na svemirskim sondama Voyager 1 i 2. To je pozlaćena bakrena gramofonska ploča u okrugloj kutiji, na kojoj se nalazi shema pulsara i Pioneera 10, prikaz vodika, te vizualne upute o tome kako pomoću igle priloženog pribora odsvirati ploču. Ako im uspije, svemirci će čuti pozdrav na 60 jezika, kišu, ljubljenje, mijenjanje brzine u automobilu, pjesmu grbavog kita, «Johnny B Goode» Chucka Berryja, Bachov 2. brandenburški koncert, dio Mozartove Čarobne frule, senegalsko bubnjanje, pjesmu indijanaca Navajo, el. impulse stvorene ženskim očima, mišićima, mozgom i srcem, te glas tadašnjeg tajnika Ujedinjenih naroda Kurta Waldheima. Tu se još nalazi 115 slika ljudi, mjesta i detalja iz života na zemlji.

Znakovi života na dalekim svjetovimaSETI
Otkrivanje planeta veličine Zemlje je samo po sebi izuzetno teško, ali kako astrobiolozi znaju koji je od njih nastanjen? Znanstvenici nastoje otkriti kakve bi znakove život slao u svemir, tako da, kad otkriju Zemlji sličan planet, znaju što trebaju tražit
Naše radio i televizijske emisije puštamo u svemir negdje od 1930-tih. Možemo činiti i obratno. Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom (Search for Extraterrestrial Intelligence-SETI) služi se radio teleskopima za prisluškivanje istih signala iz svemira.

Nema komentara:

Objavi komentar